Heli  
 

heli_6v

Heli Ruotsalaisen harrastuksiin on pienestä pitäen kuulunut kaikenlainen taiteellinen itsensä ilmaiseminen. Helin ”ensilevytys” tapahtui 2-vuotiaana, kun hän lauloi äänitteelle silloisen bravuurinsa; Mörkö se lähti piiriin. Nilsiästä kotoisin olevan Helin nuoruusvuosia värittivät lukuisat harrastusriennot, kuten tanssiminen, harrastajateatteri, ilmaisutaidon kurssit sekä piirtäminen ja runojen kirjoittaminen. 14-vuotiaana Heli sai joululahjaksi hartaasti toivomansa kitaran. Koska Heli ei vielä silloin osannut soittaa juuri mitään, hän alkoi säveltää omia biisejä, koska niihin sai ”helppoja sointuja”. Vaikka kitaran soittaminen hiipuikin vähitellen pois lauluharrastuksen lisääntyessä, on taiteellisesti lahjakas Heli jatkanut omien kappaleiden tekemistä näihin päiviin asti.

 
  Lauluopinnot alkoivat 16-vuotiaana ja tunneilla tulikin käytyä noin 10 vuotta. 16-vuotiaana Heli osallistui myös ensimmäisiin laulukilpailuihinsa ja alkoi saada kokemusta tanssiorkesterin kanssa keikkailemisesta. Laulaminen pysyi edelleen rakkaana harrastuksena, kunnes viisilapsisen perheen keskimmäinen muutti 18-vuotiaana Ikaalisiin opiskelemaan käsi- ja taideteollisuusalalle. Heli kävi opintojensa ohella artistikoulutuksen, jonka aikana hänen päässään alkoi entistä vahvemmin itää haave laulajan ammatista. Vuonna 2000 nuori laulajalupaus kruunattiin Iskelmän SM-kilpailussa Iskelmäprinsessaksi ja pari vuotta myöhemmin irtosi voitto Saarenmaan valssi –laulukilpailusta. Kun Heli 23-vuotiaana sai esinesuunnitteluartenomin paperit takataskuunsa, veti laulaminen yhä enemmän puoleensa. heli_17v  
 

Esiintymiskokemusta haettiin muun muassa Perheskandaali –showsta. Musiikkipainotteinen show toteutettiin Ikaalisissa Ideasta Estradille -koulutuksen puitteissa vuonna 2004. Ahkerointi musiikin parissa kantoi viimein hedelmää, kun Heli samana vuonna nappasi voiton Somero Soikoon –laulukilpailusta. Badding -henkisestä kisasta poikinut ensisingle Illan varjoon tiemme johtaa soi tiuhaan tahtiin radioaalloilla ja menestyi kunniakkaasti myös Tätä Suomi Tanssii -listalla. Seuraavien sinkkujen (Tuulen suuntaan, Enkelin kasvot, Rauhaton sekä Kukkamekko) vastaanotto oli debyytin kaltainen. Kaikki viisi Helin ensimmäistä singleä ovat olleet Radio Suomen soitetuimmat listaykkösenä!

 
  heli_22v

Näiden menestyksekkäiden sinkkujen takaa löytyy sama ässäpari Ilkka Vainio ja Pertti Haverinen. Kesäkuussa 2007 julkaistiin artistin ensimmäinen albumi Tuulen suuntaan. Sinkkubiisien lisäksi levyllä kuultiin ensi kertaa myös artistin omaa tuotantoa. Näistä Kristian (säv. & san.) julkaistiin myös singlenä. Heli voitti esikoisalbumillaan paikallisradioiden musiikkitoimittajien kesäkuun Kuukauden levy -äänestyksen. Helmikuussa 2008 Heli sai lisää tunnustusta, kun hänet valittiin Iskelmä Gaalassa Vuoden tulokkaaksi 2007. Keikkailun lisäksi laajan äänialan omaava sopraano on laulanut muun muassa stemmoja. Helin ohjelmisto on koostunut pääasiassa rautalanka -henkisestä tanssittavasta iskelmämusiikista.

 
 

Vuonna 2008 Heli Ruotsalainen sairastui yllättäen toiminnalliseen äänihäiriöön. Keikkailut jäivät ja seuraavien vuosien ajan Heli keskittyi muihin luovan alan yrittäjän töihin. Hän on toiminut mm. spiikkerinä antaen äänensä radio- ja tv-mainoksien, sekä yritysvideoiden käyttöön. Vuonna 2012-2013 lahjakas taiteilija suoritti AV- alan verkkoviestinnän opintoja, joiden innoittamana hän suunnitteli ja toteutti oman artistilogon sekä uudet nettisivut. 2015 Heli taas opiskeli Lauluntekijävalmennuksessa Ikaalisissa hankkiakseen lisää ammattitaitoa biisien tekoon. Hyvästä palautteesta rohkaistuneena hän osallistuikin Viitasaarella järjestettyyn Valssin aika 2015 -tapahtuman uusien valssien sävellys- ja sanoituskilpailuun. Helin säveltämä ja sanoittama Rakkauslauluja vei kisan voiton, ja se on julkaistu Valssin aika 2015 -äänitteellä.

heli_26v  
 

Vuonna 2016 oli aika perheen perustamiselle ja musiikki jäikin muutamiksi vuosiksi sivurooliin tämän pienen ihmeen myötä. Joulukuussa vuonna 2018 oli jälleen aika julkaista uutta materiaalia kahden joulusinglen myötä; Joululaulu ja Talven ihmemaa julkaistiin yhdessä The Snowflakes -orkesterin kanssa. Vuonna 2019 äänen kunto otti vihdoin kunnon harppauksen eteenpäin ja Heli suunnitteleekin nyt paluuta isommille keikka-areenoille peräti 11 vuoden jälkeen! Heli myös jatkaa kappaleiden tekemistä itsensä lisäksi myös muille artisteille. Hän säveltää ja sanoittaa suomenkielistä sielukasta ja toiveikasta musiikkia pääasiassa tanssi-iskelmistä nykypoppiin.